Kan proteintilskud eller lignende bruges indenfor andre sportsgrene end bodybuilding?

Kan proteintilskud eller lignende bruges indenfor andre sportsgrene end bodybuilding?

Det er korte svar er ja.

Et øget tilskud af proteiner giver mening på mange punkter. Det er både når du skal opbygge muskler, hvis du vil tabe dig eller kombinere de to. I en del sportsgrene er det netop kombinationen der er at foretrække, eksempelvis i svømning, atletik og boksning hvor styrke og muskelmasse helst skal kombineres med hurtighed og agilitet, hvilket betyder at ekstra fedt helst skal undgås.

Opbyggelse af muskler

Proteiner kan betragtes som en slags byggesten, når kroppen skal opbygge ny muskelmasse. De er derfor essentielle indenfor de fleste sportsgrene. Du kan dog sagtens opnå dit proteinbehov igennem normal kost, hvor proteintilkskud, eksempelvis i form af proteinpulver eller proteinbarer, kan gøre det lettere og billigere at opnå sit ønskede protein niveau.

Brug af proteiner på slankekur

Er målet et vægttab, bliver en proteinholdig kost ofte brugt til at opnå vægttab. Dette er bl.a. fordi at kroppen bruger en del energi på at nedbryde proteiner, hvorfor det har en positiv indvirkning på stofskiftet. Ofte har en proteinholdig diet også et relativt lavt indhold af kulhydrater og fedt, som ofte bidrager til vægtforøgelsen. Dermed ikke sagt, at du ikke må spise kulhydrater og fedt – du skal dog være opmærksom hvilke typer du spiser. Fedt fra fisk og nødder er eksempelvis gode fedtkilder.

Opbyggelse af muskler uden forøgelse af fedtprocent

Hvis du træner en del, samtidigt med du har en proteinholdig kost, er du godt på vej til at opbygge muskelmasse uden så meget fedt. Det skal dog siges, at jo mere du skruer ned for proteiner og kulhydrater desto mindre muskelmasse vil du opbygge. Dette er grunden til at mange bodybuildere gennemgår en bulkingfase, hvor de forsøger at opbygge så mget muskelmasse som muligt og samtidigt øger fedprocenten. I cuttingfasen forsøger man at tabe fedttet igen, således man opnår en veltrænet krop med lav fedtprocent.

Ingen kommentar

Skriv en kommentar