Hvad siger din BMI?

hvad siger bmi
hvad siger bmi

BMI er et meget populært værktøj i forbindelse med at måle vægt niveauet hos folk. Det er primært for at se om en person er undervægtig eller overvægtig, men en høj BMI taler ikke nødvendigvis 100% sandt. Er du f.eks. bodybuilder, eller har en god blanding af muskler og fedt, er du ikke nødvendigvis så “usund” som dine BMI tal fortæller.

Hvad betyder BMI?

BMI står for Body Mass Index og vurderer forholdet mellem din kropsvægt og din højde. Du udregner din BMI, ved at tage din vægt / din højde i meter. Så er du 1.94 og vejer 87 kg meter er det 87 / 1.94 * 1.94.

Herunder kan du se hvor meget du må veje for at ligge i de forskellige klasser.

Undervægtig: Hvis du ligger under 18,5 er du undervægtig,
Normalvægtig: Hvis du har en BMI imellem 18,5 og 22.
Overvægtig: Hvis du har en BMI imellem 25 og 30.
Svært overvægtig: Hvis du har en BMI på over 30.

Som nævnt tidligere er det hele ikke sort-hvidt og du kan godt være sund selvom du ligger i den høje ende eller lave. Er du løber, har du sikkert en meget lav fedtprocent, men din krop kan stadig have det godt. Er du overvægtig ifølge din BMI, kan du også have en sund vægt. Specielt hvis du styrketræner en del, da din muskelmasse formentlig er meget høj. Det fungerer dog som en fin indikator for personer, som ikke dyrker specielt meget motion.

Hvordan taber man sig?

Hvis du har fundet ud af du har en høj BMI og gerne vil tabe sig, hvordan gør man det så? Der er 2 primære faktorer du kan skrue på; motion og kost.

For at tabe dig skal du ligge i kalorieunderskud, for da begynder kroppen at forbrænde fedt fra din fedtdepoter. Så vil du gerne spise som du gør du, skal du lave nok motion til, at du forbrænder mere end du spiser. Du kan også vælge at spise mindre, eller ændre din kost, så du får færre kalorier igennem kosten. Det er f.eks. derfor flere skifter det fedtholdige mad ud med grøntsager og fedtfattigt kød og skruer ned for brugen af fløde osv.

Du kan hurtigt komme langt ved at skrue på begge dele samtidigt. Når du har nået din ønskede vægt, skal du blot justere i din kost og motion så du opnår ligevægtsindtag.

Hvilken risiko er der ved at være overvægtig?

Der er flere bivirkninger ved at være overvægtig, såsom sukkersyge. Den ekstra vægt belaster derudover dine led – specielt dine knæ, så over en længere årrække får slidgigt. Derudover kan du få andre livsstils sygdomme.

Ingen kommentar

Skriv en kommentar